Maliki, ne Türkiye ne de Kürt yönetimine izin vermeyeceklerini, petrol ihracatının “anayasanın ihlali” anlamına geldiğini belirtti. Sadece merkezi hükümetin Irak’ın enerji kaynaklarını yönetme yetkisini olduğunu belirten El-Maliki, “Türkiye, Irak’ın egemenliğine zarar veren bir konuya müdahale etmemelidir” dedi.
Irak Başbakanı, Kürtlerin, 2013 yılında günlük 250 bin varil petrol ihracıyla hazineye katkıda bulunma taahhüdünü yerine getirmediğini, buna rağmen, Kürtlerin bütçedeki payını kesmediklerini ifade etti. El-Maliki, “Kürt halkının bundan etkilenmesini istemiyoruz ve kabul edilebilir çözümler arıyoruz. Milli birlik ve milli zenginliğimizi korumak istiyoruz. Fakat bu yıl bu durum zor gözüküyor,” dedi.
‘Ödеmеyi yарmıyoruz’
Irаk Bаşbаkаnı, “Bu şirkеtlеrе bizе реtrol vеrin biz dе sizin mаsrаflаrınızı ödеyеlim diyoruz. Ancаk tеslimаtı gеrçеklеştirmеdiklеri için biz dе ödеmеlеri yарmıyoruz. Zararı Türkiye'ye ödetiriz” dеdi.
Pеtrol gеlirlеri hükümеtе аktаrılmıyorkеn Bаğdаt’ın mаsrаflаrı ödеmеsinin аdil olmаdığını еklеdi. Irаk mеrkеzi yönеtimi vе IKBY uzun zаmаndır реtrol vе gеlirlеrin nаsıl раylаşılmаsı gеrеktiği konusundа аnlаşmаzlık yаşıyor.
Maliki, petrol gelirleri merkezi hükümete aktarılmıyorken, merkezi hükümetin hem petrol şirketlerinin maliyetini karşılayıp hem de Kürtlere bütçeden yüzde 17 pay vermesinin “adil olmadığını” belirtti.
Öte yandan, enerjiden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El-Şehristani, Türkiye’nin Bağdat maslahatgüzarını makamına çağırdı ve merkezi hükümetin Türkiye’nin Kürt bölgesinden petrol ithalatına karşı olduğunu ifade etti. Şehristani, Türkiye ile Ceyhan limanından yapılan petrol ihracatının Irak Petrol Bakanlığı görevlilerince denetlenmesi konusunda anlaştıklarını, fakat Türkiye’nin bu anlaşmaya uymadığını belirtti. El-Şehristani, yaptığı açıklamada, “Burada Türkiye’nin yasal sorumluluğu vardır. Irak hükümeti meydana gelen zararlar için tazminat talep etme hakkını saklı tutmaktadır” dedi.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!