Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in katıldığı 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış törenini ünlü şovmen Beyazıt Öztürk sundu. Açılışta siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından tanınmış çok sayıda davetli de bulundu. Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Bu organizasyonun büyük bir rehberi, yol göstericisi var. Ona selam gönderiyoruz." dedi. Moğolistan ve Kazakistanlı öğrencilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ait sergiledikleri halk oyunları izleyenleri mest ederken, Endonezyalı öğrencinin 'Ötme Bülbül' şarkısı büyük alkış aldı.
İlki 2003'te 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan olimpiyatların 10'uncusu için dün akşam Beşiktaş Four Seasons Hotel'de açılış programı gerçekleştirildi. Bu yıl "İnsanlık El Ele Bayram O Bayram Ola" sloganıyla yola çıkan olimpiyatların açılış törenine siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Sunuculuğunu ünlü şovmen Beyazıt Öztürk'ün yaptığı gecede sahne alan öğrenciler renkli gösteriler sundu. Dünya çocuklarının Karadeniz oyunları şovu, programa renk katarken, geceye damga vuran ise Pakistanlı Arsalan Naser'in Ahmet Kaya'nın 'Kafama Sıkar Giderim' parçasını seslendirmesi oldu. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, yaptığı konuşmada gelen her bir öğrencinin ülkelerine döndüğünde gönül elçisi olacağını söyledi. Çocukların Türkçe sevdalısı olduğunu dile getiren Sağlam, "Ne mutlu bize ki Türk bayrağı farklı ülkelerde farklı saatlerde sürekli sallanıyor ve İstiklal Marşı'mız okunuyor." dedi. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise dünyada her yıl yüzlerce dilin ortadan kalktığına işaret etti. Dinçer, "2100 yılına geldiğimizde dünyada çok az dil kalacak. Türkçe de bunlardan biri olacak." diyerek, dünya çocuklarının Türkçe öğrenmesinden duyduğu mutluluğu anlattı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da olimpiyatların Türk kültürüne muazzam bir katkısı olduğu görüşünde. Kültürün dille yaşadığını kaydeden Dumanlı, "Daha da önemlisi olimpiyatların dünya barışına sağladığı katkıdır." diyerek olimpiyatların önemine vurgu yaptı. 14 Haziran'a kadar Türkiye'de olacak dünya çocukları, Türkçe dili etrafında şarkı, şiir, konuşma, özel beceri, genel kültür, dil bilgisi gibi alanlarda yeteneklerini sergileyerek dostluk ve kardeşlik mesajı verecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Fatih Altaylı, söz yazarı Sezen Cumhur Önal, gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fenerbahçe Kulübü eski Başkan Vekili Nihat Özdemir, Akşam Gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmail Küçükkaya, Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, işadamı Mehmet Emin Karamehmet, CHP Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nadir Güllü de gecede yer alan diğer isimler.
Olimpiyatlar, dünya sulhunun zemini
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 10. Türkçe Olimpiyatları'nın coşkusunu Rize'ye taşıyan misafir öğrencilerle kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye açısından olduğu kadar dünya barışı için de önemli olduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde konuşan Yazıcı, ''Bu öğrencilerimiz 41 ili dolaşarak Türkiye'yi tanıyacak, tanıtacak." dedi. Türkiye'nin dünya ile bu etkinlik çerçevesinde bütünleşmesine ve geleceğin dünyasını yönetecek insanların Türkiye'yi tanımasına değinen Yazıcı, "10. Türkçe Olimpiyatları, Türkiye açısından olduğu kadar, dünya sulhu açısından, insanlar arasında güçlü ilişkiler oluşturması açısından, çok önemli temel zemin oluşturuyor.'' diye konuştu. Çağın en önemli gücünün bilgi olduğunu ifade eden Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye için önemli kazanımları bünyesinde taşıdığını dile getirdi.