Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından, Avrupa çapında gerçekleştirilen araştırma her gün temas edilen banknotların kirlilik derecesini ortaya çıkardı. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen bilimsel test sonuçları, banknotların üzerinde 26 bini aşkın bakteri bulunduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçları, banknotların üzerinde, arasında sıkça görülen ve çeşitli tiplerde gribe neden olan virüslerin yanı sıra, solunum ve idrar yolunda enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin bile bulunduğunu ortaya koydu.
Araştırma, Avrupalıların paranın yıpranmış, kirli ve bakteriler ile dolu olduğuna inandığını ortaya koydu. Katılımcıların %57’si her gün temas ettikleri en pis nesne olarak banknot ve bozuk paraları tanımladı. Oxford Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, Avrupa’daki banknotların üzerinde ortalama olarak 26.000’i aşkın bakteri bulunduğunu, yeni basılmış paralarda bile 2.400 bakteri olduğunu ortaya koydu. Bu bakteriler arasında, grip ve benzeri salgın hastalıklara yol açan virüslerin yanı sıra, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına neden olanların da bulunması dikkatleri çekiyor.
Oxford Üniversitesi’nden Mühendislik Bilimi Profesörü Iam Thompson araştırmayla ilgili; “Önceki çalışmalar, insanlarda hastalığa yol açabilen Klebsiella ve Enterobacter gibi zarar verme potansiyeline sahip bakteri türlerinin bulaştığını ortaya koymuştu. İngiltere Baş Sağlık Görevlisi Sally Davies de yakınlarda antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin giderek artan bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti. Banknotlara çok sayıda bireyin elinin değdiği düşünüldüğünde, antibiyotiklere karşı dirençli bakteri türlerinin yayılmasının banknotlarla ilişkisini irdeleyen bir çalışma yapılması mantıklı olacaktır” dedi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!