banner30

“Kemirgenle Mücadele Sempozyumu” İstanbul’da Yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü koruyucu sağlık alanında çalışmalar yapmaya tüm hızıyla devam ediyor.

30 Ocak 2014 Perşembe 09:59
 “Kemirgenle Mücadele Sempozyumu” İstanbul’da Yapıldı
banner12
İstanbul’un Anadolu ve Avrupa Yakasında çalışan İlaçlama Ekiplerine Kemirgenlerle mücadele alanında en iyi şekilde mücadele etmeleri amacıyla “İstanbul’da Kemirgen Mücadelesi” sempozyumu düzenlendi. 

Alibeyköy İGDAŞ Konferans Salonu’nda düzenlenen “İstanbul’da Kemirgen Mücadelesi” adlı sempozyuma İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzman Dr. Ömer Akçağıl, Bülent Ecevit Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Uzman Abdullah Yılmaz, Sağlık ve Hıfzıssıhha Yöneticileri ve Sağlık A.Ş çalışanları katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzm. Dr. Ömer Akçağıl; “İstanbul’da Vektörle Mücadele ve İlaçlama alanında yapılan bu sempozyumun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde verilen hizmetler içinde en kapsamlısı Vektörlerle Mücadele etmektir” dedi. 

İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü’nün İstanbul’da Kemirgenlerle yapmış olduğu mücadeleyi anlatan Biyolog Sema Özgür Yılmaz; “İstanbul genelinde Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere 6 şantiyede, 76 ekip ile kemirgenlerle mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz 96 bin 698 rögar kapağını açıp yem bırakarak kemirgenlere karşı önlem alıyor” dedi. 

Uzman Abdullah Yılmaz: “Kemirgenlerle En Etkili Mücadele Şekli Kültürel Mücadeledir” 
“Kemirgenlerde Entegre Zararlı Yöntemi (IPM)” konusunda bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Abdullah Yılmaz; “ Kemirgen hayvanlar dünya üzerinde Antartika kıtası dışında hemen her bölgede bulunurlar. Hastalık taşırlar. Astım krizine neden olurlar. Kemiriciler ekili ve depolanmış ürünleri, kumaş ve inşaat malzemelerini, elektrik, bilgisayar ve telefon kablolarını tahrip ederler. Farklı şekilde kemirgen türleri bulunmaktadır. Birbirinden farklı değişik yapıları bulunmaktadır” dedi. 

Farklı kemirgen türleri ile en iyi mücadele yolunun Kültürel Mücadele olduğunu belirten Uzman Abdullah Yılmaz; Çevremizde bulunan insanları kemirgenler ile mücadele ederken neler yapmaları gerektiğini ve alınması gereken bazı pratik önlemleri anlattı. İşte Uzman Abdullah Yılmaz’ın Kültürel Mücadele de önerdiği bazı pratik bilgiler. 

Kemirgenler ile Mücadele de Alınması Gereken Pratik Önlemler; 
• Ambar da bulunan kemirgenlerin açtığı deliklerin camlı ve kömür tozlu harç ile sıvanarak kapatılması, 
• Besin ve su kaynaklarının kemirgenlerin yararlanabilecekleri hale getirilmesi, 
•Havalandırma boşlukları, yere yakın pencereler, lağım ve su borularının ağzı kafes tel ile kapatılması

Ecevit Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sözen ise; Türkiye’de 63 çeşit kemirici türü bulunduğunu, bunlardan hangileri eve girer? Hangileri ile mücadele edilmesi gerekiyor? v.b konularda katılımcılara bilgi verdi. 

Prof. Dr. Mustafa Sözen, köylerde evler genellikle kerpiç veya taştan yapılır. Çevrede de ağaçlar, bahçeler, kayalık alanlar v.b çoktur. Bu tarz alanlar kemirgenler için oldukça uygundur diyerek, kemirgenler için uygun-doğal yaşam alanları oluşturmak ve tedbirler almak gerektiğini belirtti. 

Kemirgen hayvanlarla ekolojik yolla mücadele etmenin daha faydalı olacağını belirten Prof. Dr. Sözen; “Kemirgenlerin eve giriş yollarını kapatın” dedi. Ayrıca, evlerin çevresinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi ve kemirgenlerin giriş yolları belirlenerek engellenmesi gerektiğini ifade etti. 

İstanbul’da Kemirgen Mücadelesi” Sempozyumu soru-cevap ile son buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzman Dr. Ömer Akçağıl tarafından katılımcılara Teşekkür Plaketi takdim edildi.   






Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
banner22
Ocak Sayımız
Haber Verin
Seçimin Nabzı
Hava Durumu
Tümü Anket
Yerel Seçimlerde Kime Oy Vereceksiniz?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

SPOR TOTO SÜPER LİG

Tür seçiniz:
Linkler
E-Gazete
  • Cumhuriyet - 31 Ocak 2014 Manşeti
Sen de Yaz
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri
Siz de yazmak istemez misiniz?
Ziyaretçi Defteri
Arşiv

banner18